vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
Een kleine investering…
met grote energiebesparingen
als gevolg!

Koeling met vloerverwarming: het kan!

 

Met vloerverwarming maak je meestal gebruik van een warmtepomp die de temperatuur uit de buitenlucht of geothermie omzet in warmte die dan door de geleidingsbuizen gestuurd wordt en op die manier een soort stralingswarmte afgeeft. Maar wist je dat je tijdens de zomer ook voor koeling kan zorgen met je vloerverwarming? Als je gekoeld water door de leidingen stuurt, krijg je namelijk een omgekeerd effect en kan je je huis afkoelen. 

 

 

Hoe werkt het?

 

Bij vloerkoeling spreken we over een “hoge watertemperatuurkoeling”. Je stuurt water met een temperatuur net boven het dauwpunt door de buizen, anders veroorzaak je massale condensatie op je vloer en dat wil je niet. Rond dat dauwpunt heb je geen last van condensatie. De temperatuur van het dauwpunt schommelt rond de 18°C (afhankelijk van je relatieve vochtigheid in je ruimte/woning). Je water moet dus die temperatuur hebben om het beste effect te genereren als koelmiddel. Vandaar de term hoge watertemperatuurkoeling. 

 

 

Het verschil met airconditioning

 

Koelen met vloerverwarming gaat niet zo snel en heeft ook niet hetzelfde koelende effect als airconditioning. Airconditioning zet je aan en de koude lucht begint te stromen. Het zorgt ook voor een constante koele temperatuur. Dit soort resultaten kan je met koeling via vloerverwarming nooit bewerkstelligen. Toch is vloerkoeling een interessant alternatief voor airco mits je je huis op zo'n manier gebouwd of gerenoveerd hebt dat je de warmte buiten kan houden. Dat wil zeggen: goede isolatie en doordachte ventilatie, rolluiken of screens buiten voor de ramen en isolerende en/of zonwerende ramen. In een dergelijke setting is vloerkoeling een waardig én gezond alternatief voor airco. 

 

De koeling van vloerverwarming kan je dus moeilijk vergelijken met die van airco. Airco blaast koude lucht in de kamer en dat kan voor onaangename tocht in de nek zorgen. Met koeling via vloerverwarming koel je op een natuurlijke manier af. Hoe werkt het? Een mens heeft twee comfortzones: het hoofd/nek en de voeten/enkels. Daar voel je als eerste de warmte of koelte en via deze lichaamsdelen wordt dat gevoel doorgegeven aan de rest van het lichaam. Het is daarom dat vloerverwarming zo geschikt is om een woning af te koelen. De koude bereikt onmiddellijk de voeten en de enkels en zorgt voor een gevoelstemperatuur die doorgaans enkele graden lager ligt dan de werkelijke kamertemperatuur.

Ontdek meervloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
Facebook vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie LinkedInvloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie YouTubevloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
Contacteer onsvloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie

APPLIS bv
Bellensbos 7
2260 Oevel-Westerlo
BE 0828.614.580

T   +32 (0) 14 28 64 05
E   info@applis.be